Καιρό σκεφτόμουν να κάνω αυτήν την επιλογή και να γράψω αυτό το κείμενο
Η jazz μουσική είναι ένα ταξίδι στον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό και για αυτό ένα τραγούδι δε μπορεί ποτέ να είναι ποτέ ίδιο με ένα άλλο...ας κάνουμε λοιπόν μια μικρή περιπλάνηση στην ήπειρο που λέγεται jazz...
Η αρχή του ταξιδιού για πολούς μουσικόφιλους άρα και για μένα, μια αποκάλυψη! Θυμάμαι όταν δεν ήξερα τι να αγοράσω σε γνωστό δισκοπωλείο έπεσε στα μάτια μου η επιγραφή πάνω στη θήκη του cd "the most influental jazz album ever recorded" αυτό ήταν! το κουιντέτο του miles στη καλύτερη συνθεσή του (Gil Evans στο πιάνο, J Coltrane και Canonball Anderley στα sax) τι άλο να ζητήσει κανείς από τον ένα δίσκο από τους 5 του Davis που άλλαξαν τη μουσική!
2. A Love supreme- John Coltrane 1962
Η free jazz στο απογειό της! θυμάμαι τον j p Galli να παίζει όλο τον δίσκο ζωντανά στο jazz upstairs τον νοέμβρη του 2007 και όλοι να παίρνουμε φωτιά! Στις τοπικές εκκλησίες στο Νότο ακόμα έχουν αναρτημένη τη φωτογραφία του με φωτοστέφανο και φλόγες να ξεπετάγονται από το σαξόφωνο. Τιμή για έναν καλλιτέχνη που η μουσική του τον βοήθησε να ξεφύγει από τη πρέζα...
To καλύτερο soundtrack στην ίστορία του κινηματογράφου το ηχογράφησε ο Miles μέσα σε μια νύχτα μόλις είδε σκηνές απο τη νέα ταινία του Luis Male "ασανσέρ για δολοφόνους".
Νουάρ αισθητική και νουάρ ηχοχρώματα για τον καλύτερο σκηνοθέτη της γαλλικής Nouvelle Vague και με μια Jeanne Moreau πιο λαμπερή από ποτέ!
Αποκλείεται άτριχε πίθηκε να έλειπε ένας jazz fusion δίσκος από τον κατάλογο όσο και αν εσύ προτιμάς τις πιο κλασικές φόρμες! αξεπέραστος και επιδραστικότατος μέχρι σήμερα και εμείς αναρρωτιόμαστε πόσα δάχτυλα μπορεί να έχει στα ηέρια του ο Hancock! ο δίσκος περιέχει κλασικά πολυδιασκευασμένα τραγούδια όπως whatermelon man και sly.
H απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η βορειοευρωπαική σκηνή της Jazz δεν έχει ψυχή! Νορβηγός ο Jan Garbarek μπλέκει παραδοσιακή jazz με φολκ νορβηγικά στοιχεία δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό ethnic αμάλγαμα. Είχαμε τη τύχη να δούμε τον Garbarek στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 στον λυκαβητό! από τα πιο πολυσχιδή άλμπουμ που έχουν βγεί ποτέ κάτω από την ετικέτα της ECM.
σημ: Τι θεά αυτή η νορβηγή που κάνει φωνητικά, δε θυμάμαι το ονομά της
O jazz δίσκος ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στη καλασική μουσική ηχογραφήθηκε το 1975 στη Κολωνία.
Οι αυτοσχεδιασμοί του jarret αξεπέραστοι που τονίζουν τη τελειότητα της φόρμας! Ο δίσκος της ECM με τις περισσότερες πωλήσεις που έσωσαν την εταιρεία από το κλείσιμο! Ο σημαντικότερος ίσως jazz πιανίστας σήμερα
Κάποιοι θα πουν ιεροσυλία αλλά εγώ θα τον έβαζα και μέσα στους καλύτερους δίσκους της περασμένης δεκαετίας! Εδώ ο Loudovic Navare υπό το ψευδόνυμο st germain ανακατεύει ηλεκτρονικά samples με Nu και acid jazz δημιουργώντας έναν chillout δίσκο με αναφορές ακόμα και στα blues!
Τι cafe del mare λέμε τώρα και αηδίες...
Ήταν το 1998 όταν είχαμε βαρεθεί τη άνευρη britpop και τότε έσκασε αυτό το δισκάκι σαν αποκάλυψη! Ο Ελβετός Eric Truffaz ανακάτεψε κλασικες jazz φόρμες με ρεύματα της μουσικής της εποχής όπως trip hop, drum n bass και hip hop ηχογραφώντας για τη blue note ένα album ευαγγέλιο για εμάς, που έχουμε και πιο σύγχρονα ακούσματα και που θα αγαπάμε για πάντα τους portishead, massive atack κτλ.
"I m driftin within the 4 walls of my brain..."
Ιδανικό για βραδυνή οδήγηση!
Το magnus opus του κοντραμπασίστα! όταν αποφάσισε να αποδομήσει τους ήχους και να τους δημιουργήσει από την αρχή! σας παραπέμπω στον άτριχο πίθηκο για περισσότερες πληροφορίες!
Δε θεωρήται jazz album αλλά έχει πολλές jazz στιγμές!
και τι άλλο θα περίμενε κανείς από αυτό το avant garde σύνολο που κάθε ηχογραφησή του είναι κάτι καινούργιο!
Η μουσική αυτή φτιάχτηκε για την επένδυση της βουβής ταίνιας του ρώσου Vertov και απολαμβάνεται πολύ περισσότερο με αυτήν αλλα και χωρίς αυτήν.
Αυτα λοιπόν, περιμένω το θαψιμό σας...